Een stukje geschiedenis

De Holebibib ontstond in 2002 als een gemeenschappelijk initiatief van Het Roze Huis en boekhandel ‘t Verschil met als doel de zoekende holebitrans-medemens een eenvoudige toegang te geven tot heel wat lectuur.

Na 5 jaar werking organiseerden we een eerste ‘Met een Roze Pen geschreven’ in het Roze Huis. Iedereen was enthousiast en daarom is het niet bij een éénmalige editie gebleven. Om praktische redenen is de jaarlijkse Roze Pen geëvolueerd naar meerdere lezingen per jaar met telkens een of twee auteurs.

De nieuwsbrief werd een blog waarop je de recensies, nieuwe aanwinsten en andere nieuwtjes vindt.
De bib groeide gestaag met als gevolg een voortdurend tekort aan plaats. Na een eerste interne verhuis volgde al snel (2013) een ingrijpende verhuisbeweging van de fictie naar de koffiecorner van boekhandel ’t Verschil.
Ook in 2013 begonnen we met een boekenleesclub en in 2014 kwam er een online catalogus.

Tot spijt van veel boekenliefhebbers sloot eind oktober 2015 boekhandel ‘t Verschil de deuren. De collectie van de bib nam noodgedwongen 8 maanden vakantie.
Uiteindelijk kreeg de Holebibib versie 4.0 een nieuwe stek in het nieuwe kantoor van Het Roze Huis-Çavaria op Draakplaats nummer 2.

In 2023 moesten we afscheid nemen van Johanna en van boekhandel ‘Kartonnen Dozen’. (opvolger van ‘t Verschil). Een stukje Lgbtqia+ geschiedenis verdwijnt uit Antwerpen.

In 2024 valt de beslissing dat de bib opnieuw moet verhuizen, met een nieuwe start als gevolg.
De bib verkast als Regenboogbib (5.0) naar de ‘Overkant’.
Met in gedachten het enthousiasme voor het pionierswerk van Bart en Johanna, samen met al de vrijwilligers van de afgelopen 22 jaar

Copyright © 2024.

Translate »